
E-learningkurs i strålskydd
Denna kurs är anpassad för djursjukvård och erbjuds i syfte att säkerställa strålskyddet och uppfylla SSM:s krav på teoretisk kunskap i strålskydd
Varför en kurs i strålskydd? (se film)
Den 1 juni 2019 uppdaterades strålskyddslagen med tydligare regler för krav på strålskyddsutbildning och dokumentation av genomförd utbildning av personal som jobbar med joniserande strålning.
I syfte att säkerställa strålskyddet kan vi nu erbjuda en e-learningkurs i strålskydd som passar både den lilla kliniken och det stora djursjukhuset.
Målgrupp och innehåll
Denna strålskyddskurs riktar sig till personal som tar röntgenbilder och veterinärer som ordinerar röntgenundersökningar med syfte att uppfylla strålskyddslagens krav på dokumenterad och genomförd utbildning (SSMFFS 2018:1, 2018:2).
Kurslängden är ca 1.5 timme och omfattar en genomgång av lagtexten, röntgenfysik, risker med joniserande strålning och praktiska tips för att minska sekundärstrålning till personalen. Kursen är uppdelad i sju delar där varje del följs av några kunskapsfrågor. Utbildningen avslutas med ett sluttest.
Ur författningssamlingen: Rutiner för utbildning av personal
Det ska säkerställas att de som arbetar i verksamheten har den kompetens och lämplighet i övrigt som behövs för arbetsuppgifter som har betydelse för strålsäkerheten. SSMFS 2018:1, §10.
Den kompetens som behövs inom verksamheten och den kompetens som finns tillgänglig ska på ett systematiskt sätt identifieras och dokumenteras. SSMFS 2018:2.
För att upprätthålla kompetensen bör verksamhetsbedrivaren se till att personalen genomgår repetitionsutbildning. Många kliniker väljer att genomföra interna repetitionsutbildningar i samband med årliga funktionskontroller av utrustningen. SSMFS 2018:2: Handbok i strålskydd.

Varför du ska gå på just denna webbkurs?
SKAPAD FÖR VETERINÄRMEDICINISK VERKSAMHET
Kursen är specifikt utvecklad för sköterskor och veterinärer inom djursjukvården vilket gör den tydligt praktiskt användbar.
INTERAKTIVT LÄRANDE
Kursen är uppdelad i kortare avsnitt med kunskapsfrågor efter varje avsnitt för att optimera inlärningen.
GÖR KURSEN PÅ DINA VILLKOR
Denna webbkurs kan genomföras på datorn eller mobilen vilket ger en personlig flexibilitet när/hur kursen kan utföras samt möjlig minimal påverkan i den dagliga kliniska verksamheten.
Kursinnehåll
Kursen är uppdelad i 7 delar och beräknas ta c:a 1,5h att genomföra
Introduktion
Del 1 - Allmänt om strålning
Del 2 - Röntgenutrustningen
Del 3 - Stråldoser till människan
Del 4 - Skador och risker
Del 5 - Strålskyddslagen
Del 6 - Strålskydd i praktiken
Del 7 - Bildoptimering
Pris för denna webbkurs: 495 SEK per person exkl moms.
Ger obegränsat tillgång till kursen under 1 månad.

Kursen utförs på en separat e-learning plattform
Eftersom denna kurs är en ren webbkurs så görs kursen på en separat e-learning plattform. Anmälan, betalning och inloggning sker därifrån. För länkas dit tryck på knappen nedan